FIA - гъвкави ли? Да се втвърдят!

Общи 27 август 2010 | Auto-Press.net A- A+ 1410 посещения | без коментари

Международната автомобилна федерация FIA ще засили изискванията към конструкцията на дъното и предното антикрило на болидите от Формула 1, и по време на тeхническите прегледи натоварванията на тези възли ще бъдат увеличени, за да се контролира дали са достатъчно твърди.

Повод за преразглеждане на нормативите по отношение на тези възли са забележките на редица от отборите, които се смущават от прекалената гъвкавост на предните антикрила на колите Red Bull RB6 и Ferrari F10. При висока скорост те забележимо просядат, почти закачайки с краищата си асфалта, което повишава ефективността на тяхното действие.

По време на белгийския кръг, при проверка на предните спойлери, натоварването ще бъде удвоено до 1000 Н, но няма да е само това - техническите комисари имат намерение да проверяват и дъната на колите.

По време на лятната отпуска беше изпратено предупреждение до всички отбори за новото в инспекциите, които ще бъдат приложени в Гран При на Италия, но отборите просто нямаха възможност да внесат промени в конструкцията на машините си за кръга в неделя. Точно описание на процедурата още не е получена от отборите, а само някои подробности около нея. Ще се проверяват възлите разположени на разстояние 380 мм от оста на предните колела и на 100 мм от централната ос на машината. По всяка вероятност става дума за предния край на дървената планка, разположена под дъното на болида, която позволява донякъде да се контролира отстоянието до асфалта.

Огъването на тази част от планката при движение би помогнало на колата да увеличава натиска върху предните колела, като просветът все пак ще остава в норматива, а планката не би била ударена или износена повече от нормалното, нещо, което по принцип се наказва от комисарите.

С засилване изискванията на регламента едва ли секретът на гъвкавите спойлери ще бъде разкрит, пък и "гъвкавото" дъно има само спомагателна роля в аеродинамичния процес около болида. Навярно причината за "приклякването" е скрита и в системата на предното окачване на болидите под подозрение.

 
Ключови думи:   ferrari, red bull
 

Снимки


 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте